Core Web Vitals endrer måten Google vurderer nettsider

forfatter

Kategori: Design & programmering

Sist endret: 15. oktober 2021

core-web-vitals-page-experience-enklere-valg
forfatter

Sist endret: 15. oktober 2021

Har du fått med deg at Google snart lanserer en ny faktor som nettsider rangeres etter? Den nye algoritmen heter Page Experience algorithm og inneholder blant annet en stor endring i hvordan nettsider blir vurdert for SEO (Core Web Vitals).

Hvorfor er dette viktig for deg? Studier har vist at en nettbutikk som får God score på alle tre faktorer innen Core Web Vitals har 24% mindre sjanse for å bli forlatt uten at brukeren har foretatt seg noe på siden. Det finnes også konkrete studier som viser at bounce-raten øker med 32% når lastetiden går fra 1 til 3 sekunder.

Opplevelsen av siden

Sideopplevelsen kommer til å vurderes i forbindelse med rangering av søkeresultatene til organiske søk. Du som har jobbet med SEO en stund har nok fått med deg at brukeropplevelsen er viktig når Google vurderer et nettsted, og nå blir dette satt i et tydeligere system med konkrete kriterier som må være på plass for at siden skal kunne få en god score.

Kriteriene Google ser på er:

  • Kjernestatistikk for nett (core web vitals) -> sidens hastighet, interaktivitet og stabilitet.
  • Mobil brukervennlighet
  • Sikkerhetsproblemer
  • HTTPS (hvorvidt siden bruker sikker kobling)
  • Ad experience (forstyrrende annonser)

Hva er Core Web Vitals?

Fra juni 2021 bør du sørge for at nettsiden din har optimert for core web vitals – det vil si hastighet, interaktivitet og stabilitet. Hva er egentlig Core Web Vitals?

Hastighet: Largest Contentful Paint (LCP)

LCP måler lastetiden for sidens innhold, som regel et headerbilde eller en video. Her bør siden ikke trenge mer enn 2,5 sekunder på å laste inn.

Interaktivitet: First Input Display (FID)

FID vurderer hvor lang tid det tar for en side å bli interaktiv, dvs. hvor kjapt den responderer på en brukeraktivitet (som for eksempel å klikke på en lenke eller fylle ut et skjema). For å score bra på dette punktet, skal siden respondere før det er gått 100 millisekunder.

Stabilitet: Cumulative Layout Shift (CLS)

CLS måler sidens stabilitet, dvs. hvorvidt det er elementer og visuelt innhold på siden som flytter på seg under lastingen. Dette påvirker brukervennligheten hvis for eksempel Bestill-knappen flytter på seg før brukeren trykker på den. Jo lavere score du får her, desto mer stabil er layouten på siden. En god score ligger på under 0.1.

Hvor ser jeg score på sideopplevelse?

I Google Search Console rulles det i disse dager ut en ny rapport som heter Sideresultater. Hvis du ikke ser noen data der enda, så er det sannsynligvis fordi Google ikke har begynt å måle siden din enda. Sjekk igjen om noen dager eller uker, så vil du etter hvert også finne informasjon i rapporten.

I rapporten Sideresultat får du en oversikt over hvilke sider som har gode søkeresultater.

I rapporten får du en konkret tilbakemelding på hvordan sideopplevelsen er på hver URL på nettstedet ditt. Google gir en score som enten er God, Må forbedres eller Dårlig.

Ved å klikke på de enkelte kriteriene får du opp en liste over hvilke URL-er som trenger å forbedres.

Hvordan fikse Core Web Vitals?

Har du fått en dårlig score på disse verdiene? Vi er et fullservice byrå med inhouse utvikleravdeling som jobber mye med å optimere nettsider for Googles page experience. Kontakt oss hvis du trenger hjelp med å fikse opp i brukerens sideopplevelse.