Fordeler med headless CMS
Kategori: Design & programmering
Sist endret: 15. oktober 2021
Kategori: Design & programmering
Sist endret: 15. oktober 2021
Det foregår for tiden en ganske omfattende utvikling innen webutvikling. Stadig flere er i ferd med å få opp øynene for den nye løsningen med headless CMS, og vi er godt i gang med å utvikle sider med denne teknologien.
I mange år har CMS (content management system) vært et verktøy for webredaktører å vedlikeholde nettsider. Tradisjonelt har disse vært basert på en kobling mellom frontend og backend, det vil si at man lagrer alt av innhold og designinnstillinger i backend. Dette kan ofte skape en del utfordringer for nettsider med mye innhold som blir tunge og trege. Med en gang cms-et skal kobles sammen med andre systemer (for eksempel en app eller et crm-system), kreves en del koding og koblinger for at systemene skal kunne snakke sammen.
Med et headless CMS kan du jobbe i alle systemene hver for seg. Dermed får du en helhetlig digital løsning – et slags «hode» – som kobler de beste elementene sammen og sender ut data via API til frontend. Headless sørger for at alle systemene snakker sømløst sammen på best mulig vis, og det blir enklere å integrere mot API og PWA. Det spiller med andre ord ingen rolle hva slags teknologi nettsiden eller applikasjonen bruker – innholdet knyttes sammen i råformat og presenteres uten koder for sluttbruker.
Hva er egentlig API? Et API er en forkortelse for Application Programming Interface og er et grensesnitt som hjelper programmerere å knytte sammen og utveksle data mellom ulike tjenester og applikasjoner uten å kode dem om.
En progressive web app (PWA) er en slags hybrid mellom en nettside og en app, som kombinerer det beste fra begge verdener og kan nås fra alle plattformer og systemer. Det spiller altså ingen rolle om brukeren sitter på en iPhone, Samsung-telefon eller en datamaskin – eller hvilken nettleser vedkommende bruker.
Flere nettlesere er utviklet til å fungere som en app, der man blant annet kan få informasjon om brukerens posisjon, sende pushvarsler samt gi innhold til brukere som er offline. Ved å bruke en PWA kan man dra nytte av disse funksjonene og skape en brukervennlig nettleser som er rask, interaktiv og uavhengig av kvaliteten til brukerens system og plattform.
En av de store fordelene med headless er at siden jobber raskere og mer sømløst. I tillegg ligger til enhver tid den nyeste versjonen tilgjengelig online – og siten går aldri offline. Hvis en server bryter sammen, vil det med andre ord ikke påvirke hvilken versjon av nettsiden som er tilgjengelig.
En annen fordel med å bruke headless CMS, er at sidene blir vanskeligere å hacke fordi de blir skjult. Ettersom WP er et open source-system (åpen kildekode), er sider programmert i dette systemet enkle å hacke.
Du kan i utgangspunktet jobbe headless med ethvert CMS, men noen er naturligvis mer anbefalt enn andre. Selv jobber vi med WordPress – et av de mest brukte CMS-ene i verden. Med WP har man alle muligheter til å utvikle de mest fantastiske nettsider, samtidig som det er et komplekst system å jobbe i. Det finnes nemlig mange integrasjoner og plugins som skal snakke sammen for å få alt til å klaffe.
Hastighet og fremtidig utvikling stod sentralt da vår kunde ABChus lanserte nye nettsider i januar 2020. I en verden med stadige endringer – særlig innenfor web og utvikling – ønsket de en nettside som bruker de nyeste integrasjoner og programmer for å kunne følge med på utviklingen. Nå har de fått en løsning der alle deres systemer og integrasjoner er sømløst koblet sammen og "snakker" bedre sammen.
Fordi det er fremtiden – enkelt og greit. De fleste store og komplekse sider har allerede tatt i bruk dette systemet, og vi ser en vekst særlig innen e-handel. Dette er en helt ny måte å bygge nettsider på. Man går bort fra den gamle måten med å designe hvordan siden skal se ut i backend, og designer i stedet blokker og moduler hver for seg som settes sammen i system via API.
Dette gjør det også mye enklere å gjøre oppgraderinger av hver enkelt modul. Det sparer utviklerne for mye arbeid, da de ikke trenger å oppdatere eksisterende koder. Den gamle mappestrukturen forsvinner og byttes ut med de nye modulene.
Ettersom utviklingen skjer i et rivende tempo, er nettsider nesten utdatert etter et par år. Man kan spare enorme kostnader og tid på å jobbe på denne måten. Derfor anser vi det som en god investering å oppgradere nettsiden med et headless CMS.
Har du noen spørsmål om headless – eller utvikling av nettsider generelt? Vi tar gjerne en prat.